Banan

Kungsängen GC kan ståta med två banor i mästerskapsklass, med totalt 36 hål i en underbar park- och skogsmiljö. De två 18-hålsslingorna går under namnen Kings Course och Queens Course. Den sistnämnda med tillägget Hosted by Telia.

Byggstarten för banorna på Kungsängen GC var 1989. Våren 1992 stod nio hål klara för spel. Året efter stod båda 18-hålsslingorna färdiga. 1994 godkändes Kungsängen GC som medlem i den prestigefyllda föreningen European Tour Course. Genom detta lades grunden för klubbens möjligheter att arrangera internationella tävlingar.

Redan 1998, det vill säga endast nio år efter byggstarten, stod Kungsängen GC som värd för Scandinavian Masters, en av de mest klassiska tävlingarna på Europatouren. Sedan dess har klubben arrangerat en mängd stora och prestigefyllda tävlingar.

Banornas karaktär

Hål 17 på Kings course

Kings Course är en mästerskapsbana av bästa snitt. Det betyder dock inte att det bara ärgolfproffs som har behållning av att spela på den här 18-hålsslingan. Med en perfekt avvägning i längd mellan backtee och klubbtee kan en amatörspelare spela banan på samma villkor som en proffsspelare.

Banan i sig är långt ifrån lättspelad. Varje hål sätter spelaren på stora prov. Om man lyckas navigera genom hålens smala fairways och håller sig borta från de många och strategiskt utplacerade bunkrarna, har man sedan mycket svårbemästrade greener att ta sig an. Greenerna är relativt stora, men onduleringarna gör dem svårspelade.

Banan sträcker sig över 6108 meter från backtee, med par 71. Med klubbhandikapp löper banan över 5643 meter.

Queens Course

Queens Course

Om man tycker att Kings Course är en allt för stor utmaning finns Queens Course attprova på. Denna 18-hålsslinga är betydligt kortare (mer än en kilometer kortare från backtee) än Kings Course.

Queens Course är en skogsbana, där spelarna måste hålla en god precision i framför allt utslagen för att inte hamna i problem. Vatten är även i spel på många av hålen, särskilt vid hål 7, 8 och 9.

Från backtee och gul tee löper banan över 5072 meter, med par 70. Från röd tee sträcker sig banan över 4208 meter. En spännande detalj är att banan avslutas med ett par 3-hål, vilket är ganska ovanligt.

Comments are closed.