Golftävlingar i Sverige

Sverige är ett av de länder i världen som har flest aktiva golfare, i relation till den totala folkmängden. Det finns många anledningar till detta. Att det är relativt enkelt att rent fysiskt frigöra mark till golfbanor är självklart en stor anledning. En annan är att golfsporten är öppen för alla som vill prova på. Till skillnad från många andra länder i Europa och övriga världen klassas golf inte som en överklassport i Sverige, vilket leder till en ökad attraktivitet.

Scandinavian Masters

Sverige har en lång tradition av att anordna högklassiga golftävlingar. Det mest kända exemplet är Scandinavian Masters – en tävling för herrar som ingår i PGA European Tour. Scandinavian Masters, som har gått under en mängd olika namn under åren (på grund av sponsoravtal), har spelats i Sverige ända sedan 1973.

Genom åren är det många olika golfbanor i Sverige som har stått som arrangör för tävlingen. Den första upplagan av Scandinavian Masters spelades på Kungliga Drottningholms GK. Sammanlagt har tävlingen spelats på elva golfbanor runt om i landet. Bland de mest kända banorna kan nämnas Barsebäck GCC och Kungsängen GC. De senaste åren är det Bro Hof Slott Golf Club som har stått som arrangör.

Scandinavian Masters är en av de mest välkända tävlingarna på PGA European Tour. Tävlingen är dock långt ifrån den mest penningstinna. Det hindrar emellertid inte gräddan av den europeiska golfsporten att komma till Sverige i månadsskiftet juli/augusti varje år. Fem svenskar har tagit hem titeln i Scandinavian Masters genom åren. Det handlar om Jesper Parnevik (1995 och 1998), Joakim Haeggman (1997), Peter Hanson (2008), Richard S Johnson (2010) och Alexander Norén (2011).

Nordea Tour

Nordea Tour är en professionell golftour för spelare från Norden. Touren ingår i en större tour, med tävlingar även i Danmark och Finland. Tanken bakom touren är att unga lovande spelare ska få chansen att tävla professionellt på hemmaplan innan de börjar sikta på spel på den europeiska eller den amerikanska proffstouren. Många av de bästa svenska spelarna just nu har inlett sina proffskarriärer på Nordea Tour.

Sammanlagt ingår 13 tävlingar i herrarnas tour och tio tävlingar på damernas tour. De mest penningstinna tävlingarna är öppningstävlingen och säsongsavslutningen.

Comments are closed.